003 – Øl for Jólablót

Jólablót er et ravfarget og smaksrikt øl med god maltsødme.
Passer godt til kraftig mat. Nytes ved 7-10°


19.11.17
Går fint til ribbe men tror nok den passer best til salt pinnekjøtt da ettersmaken er ganske søt.

17.11.17
Julen er ikke før om en måned men smake må vi.
Det er gass i flasken men dør fort ut i det ølen helles i glasset.
Fin rødlig farge noe skum. Smaken er litt merkelig dvs. søt og bæraktig, det demrer fort for oss da vi kommer på at det ble tilsatt noen poser med te (Lipton fruit) under koking.
Vanskelig å plassere denne, kan den passe til julemat?

Brygg 003 øl for Jólablót ble flasket 24.10.17 to måneder før selveste aften.
Dette brygget er lagd med med tanke på at det kan også kan drikkes etter jul.
Vi bringer samtidig frem en hyllest til Hønefoss Bryggeri 1854-1963, SKÅL.

Jólablót (Jul) eller Midtvinterdagen

Midtvinterdagen er altså dagen da de norrøne feiret Jul, som således altså var synonym med midtvinter, da landet var på det kaldeste, og altså ikke ved vintersolverv, slik mange har trodd. Det er imidlertid noe uklart hva det var folk egentlig feiret for. Noen hevder at det var til ære for Sola, slik at den skulle komme tilbake. Andre at det var til fruktbarhetsguden Frøy. Noen mener også at feiringen kunne vært til ære for de døde.

Torreblot skal i henhold til Orkneysagaen ha blitt innstiftet av Torre, far til Nor, Gor og Goe. Goeblot blei feiret om våren, eller den markerte vårens begynnelse. Fra Nor har vi fått navnet Norvegr, Norge, ettersom sagaen forteller at Norvegr var veien han fulgte på sin reise fra Bottenviken over Kjølen til stedet som seinere ble Trondheim, oppkallt etter Nors sønn Trond, og så videre, på jakt etter Goe som hadde blitt borte ved innstiftelsen av Torreblot. Det viste seg, når Nor og Gor omsider finner Goe at hun likevel ikke hadde blitt bortført mot sin vilje, men at hun hadde forelsket seg i Jotunkongen Rolf av Berg (Rolf i Berget), sønn av Svadejetten.

Les mer om midtvinterdagen her.

Updated: 8. februar 2020 — 17:46
royse.no / røyse.no © 2000 - 2018 Sersjantløkka - Skarpsno 161 - skarpsno161@gmail.com Frontier Theme